Jahodová kapsa

Příprava: 20 minut | Tepelná úprava: 25 minut | Obtížnost: snadné | Počet porcí: 3 kusy

Nutriční informace na 1 kus:
561 kcal, 9 g bílkovin, 72 g sacharidů, 31 g tuků

250 g celozrnné špaldové mouky hladké
110 g másla (studeného)
4 lžíce vody (studené)
300 g jahod
1 lžíce kukuřičného škrobu
1 lžička citronové šťávy
sůl

Troubu předehřejte na 180 °C. Máslo nakrájejte na kostky, dejte do
mísy a přidejte k němu špaldovou mouku, studenou vodu a špetku
soli. Rukama směs propracovávejte tak dlouho, dokud se nerozpustí
všechno máslo, a vypracujte kompaktní těsto, ze kterého půjde udělat
kulička. Pokud budete mít těsto moc řídké, zaprašte ho ještě trochou
mouky – pokud se vám bude naopak drolit, přilijte k němu trochu vody.
Kuličku, kterou z těsta vytvoříte, zabalte do potravinové fólie a dejte
na 10 minut do lednice.
Mezitím si připravte náplň. Jahody nakrájejte na plátky a v misce
je smíchejte s kukuřičným škrobem a citronovou šťávou.
Těsto vyndejte z lednice, propracujte ho rukama, rozdělte na 3 stejné
části a z každé vyválejte menší kruh o tloušťce zhruba 3–4 mm. Kruhy
nemusí být nijak zvlášť pravidelné a vůbec nevadí, když se po okrajích
budou trhat. Doprostřed každého kruhu naskládejte jahodové náplně
a přitom nechte zhruba 1,5–2 cm od okrajů volné místo. Zbylé těsto
po okrajích přehněte směrem ke středu. Všechny 3 kapsy následně
přemístěte na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct do trouby
na 25 minut při 170–180 °C.
TIP testérů:  do těsta přidala ještě 30 g kokosového
cukru. Jahody do náplně zkombinovala s malinami a výslednou kapsu
posypala čerstvou mátou ze zahrádky.