Cizrnová bowl s kešu omáčkou

Příprava: 25 minut | Tepelná úprava: 60 minut | Obtížnost: snadné | Počet porcí: 2

Nutriční informace na 1 porci:
592 kcal, 29 g bílkovin, 48 g sacharidů, 29 g tuků

80 g černé čočky (druh beluga)
v suchém stavu
200 g předvařené cizrny
1 lžička uzené papriky
200 g předvařené červené řepy
½ lžičky sušeného tymiánu
100 g listového špenátu
2 stroužky česneku
2 lžíce olivového oleje
40 g dýňových semínek
30 g plátkových mandlí
sůl
pepř
Na omáčku:
80 g kešu ořechů
1 lžička rajčatového protlaku
1 stroužek česneku
1 lžíce olivového oleje
100 ml vody
1 lžička zázvoru
(čerstvě nastrouhaného)
1 lžička kari
1 lžíce limetkové šťávy
sůl
pepř

Troubu předehřejte na 180 °C. Čočku uvařte v osolené vodě podle
návodu na obalu – doba varu u černé čočky se většinou pohybuje
mezi 25 a 30 minutami.
Připravte si plech a vyložte ho pečicím papírem. Řepu nakrájejte na
kostky a smíchejte ji s tymiánem. Cizrnu sceďte a smíchejte ji s uzenou
paprikou, špetkou soli a špetkou pepře. Obě směsi rozprostřete vedle
sebe na plech, zakápněte je 1 lžící olivového oleje a dejte do předehřáté
trouby. Pečte 20–25 minut při 180–190 °C. Na posledních
5 minut pečení ještě na plech přidejte dýňová semínka a plátkové
mandle.
Následně si připravte špenátovou směs. Česnek nakrájejte na plátky.
V pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje a přidejte nakrájený česnek
společně se špenátem. Smažte 5 minut na středním plameni a poté
dejte stranou.
Pro přípravu kešu omáčky si všechny patřičné ingredience rozmixujte
ve výkonném mixéru dohladka, dochuťte solí a pepřem a dejte zatím
do lednice.
Nakonec si vezměte mísu, naaranžujte do ní uvařenou čočku, řepu,
cizrnu a špenátovou směs, přidejte lžíci kešu omáčky, posypte
pečenými dýňovými semínky a plátky mandlí a podávejte.