Cizrnové brownies

Příprava: 25 minut | Tepelná úprava: 12 minut | Obtížnost: snadné | Počet porcí: 12

Nutriční informace na 1 porci:
270 kcal, 5 g bílkovin, 14 g sacharidů, 21 g tuků

300 g kvalitní hořké čokolády
(70–80 % kakaa)
120 g cizrnové mouky
2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
30 g holandského kakaa
2 lžičky tekuté stévie
100 ml oleje (použili jsme kokosový)
250 ml mandlového mléka

Troubu předehřejte na 180 °C. Z celkového množství hořké čokolády
odeberte 100 g, nasekejte je nahrubo a dejte zatím stranou. Zbylých
200 g čokolády rozehřejte ve vodní lázni, přimíchejte stévii a olej
a odložte na chvilku stranou.
Ve větší míse smíchejte cizrnovou mouku, prášek do pečiva a holandské
kakao. K této směsi za stálého míchání postupně přilévejte mléko
a připravenou rozpuštěnou čokoládu se stévií. Hotové těsto by mělo být
polotekuté a při šlehání by se mělo lesknout. Pokud je těsto suché a lepí
se na vařečku, přilijte ještě trochu mléka navíc – ale ne tolik, aby těsto
bylo příliš tekuté. Nakonec do těsta vmíchejte přichystanou nasekanou
čokoládu.
Pomocí špachtle přemístěte připravené těsto do pekáče
(20 cm × 20 cm) vyloženého pečicím papírem. Pekáč dejte do předehřáté
trouby a pečte 12–14 minut na 170–180 °C. Brownies nechte
úplně vychladnout a teprve pak krájejte. My jsme brownies nakrájeli
na 12 stejných dílků a podávali.