Batátová tortilla se špenátem

Příprava: 10 minut | Tepelná úprava: 25 minut | Obtížnost: střední | Počet porcí: 8

Nutriční informace na 1 porci:
174 kcal, 8 g bílkovin, 16 g sacharidů, 9 g tuků

500 g batát (cca 2 středně velké)
3 lžíce olivového oleje
200 g bílé cibule (cca 2 střední)
2 stroužky česneku (utřené)
7 vajec
100 g listového špenátu
sůl
pepř

Cibuli oloupejte, rozkrojte napůl a nakrájejte na klínky, které v prstech
rozeberte na jednotlivé dílky. Batáty oloupejte a nakrájejte na tenké
plátky (zhruba po 4–5 mm).
V hlubší pánvi (Ø 25 cm) rozehřejte 3 lžíce olivového oleje, přidejte
cibuli a opékejte ji na středním plameni 5 minut dosklovita. Následně
přidejte nakrájené batáty a špetku soli, obsah pánve zalijte
250 ml vody a vařte bez pokličky 10–12 minut. Batáty během vaření
míchejte, aby změkly i ty, které jsou nahoře. Na konci vaření by voda
měla být odpařená a batáty změklé, ale stále o něco pevnější než
vařené brambory.
Zatímco se vaří batáty, properte listy špenátu a nakrájejte je nahrubo.
Do větší misky si rozklepněte všech 7 vajec a vyšlehejte je s utřeným
česnekem, špetkou soli a špetkou pepře. Až budou batáty v pánvi
dostatečně změklé, přidejte k nim nakrájený špenát, promíchejte a zalijte
vaječnou směsí. Pánev přiklopte pokličkou, stáhněte plamen a pečte
na velmi mírném ohřevu 10 minut do úplného uvaření vajec.
Tortillu opatrně vyjměte z pánve, rozkrojte na 8 dílků a ještě teplou
ji podávejte.