Omáčka s čedarem a těstovinami

Příprava: 15 minut | Tepelná úprava: 35 minut | Obtížnost: snadné | Počet porcí: 4

Nutriční informace na 1 porci:
406 kcal, 10 g bílkovin, 78 g sacharidů, 8 g tuků

240 g rýžových těstovin typu „kolínka“
v suchém stavu*
200 ml rýžové smetany
80 g cheddaru (nastrouhaného)
sůl
pepř
Na batátové pyré:
2 střední batáty (2× 250 g)
1,5 l vody

Nejprve si připravte batátové pyré. Batáty oloupejte, očistěte a nakrájejte
na kostičky. V hrnci přiveďte k varu 1,5 l vody, přidejte nakrájené
batáty a vařte zhruba 15–20 minut. Po této době batáty slijte a rozmixujte
dohladka. Z uvedeného množství surovin vznikne cca 600 g
pyré.
Těstoviny uvařte v osolené vroucí vodě podle návodu na obalu
a sceďte. Doba vaření rýžových těstovin se liší v závislosti na jejich
druhu a velikosti, většinou se ale pohybuje mezi 5 a 10 minutami.
Připravte si hrnec a přemístěte do něj batátové pyré. Přidejte rýžovou
smetanu, zamíchejte a povařte 5 minut na mírném plameni. Poté
přidejte nastrouhaný cheddar a míchejte, dokud se cheddar nerozpustí.
V tuto chvíli hrnec odstavte, omáčku dochuťte solí a pepřem
a přimíchejte
k ní uvařené těstoviny.
Omáčku můžete podávat ihned nebo ho připravit podle
tradičního receptu, ve kterém se těstoviny i s omáčkou ještě přemístí do
zapékací mísy a zapékají se 8–10 minut při 180 °C.
*V originálním receptu na mac ‘n’ cheese se používají kolínka nebo
makarony. Můžete je ale nahradit jiným druhem a typem těstovin –
například žitnými nebo celozrnnými. Počítejte akorát s tím,
že se následně bude lišit doba vaření.