Mrkvový chléb

Příprava: 20 minut | Tepelná úprava: 50 minut | Obtížnost: snadné | Počet porcí: 12

Nutriční informace na 1 porci:
277 kcal, 7 g bílkovin, 17 g sacharidů, 20 g tuků

100 ml slunečnicového oleje
3 vejce
100 ml javorového sirupu
200 ml polotučného mléka
200 g celozrnné špaldové mouky hladké
100 g vlašských ořechů (nastrouhaných)
1 lžíce mleté skořice
2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
300 g mrkve (nastrouhané)
Na polevu:
400 ml kokosového mléka z plechovky
20 g kokosového cukru

Troubu předehřejte na 180 °C. Ve větší míse vyšlehejte slunečnicový
olej, vejce, mléko a javorový sirup. Do druhé mísy prosejte špaldovou
mouku a smíchejte ji s nastrouhanými ořechy, skořicí a práškem do
pečiva. Obsahy obou mís spojte a vytvořte polotekuté těsto. Do těsta
přimíchejte nastrouhanou mrkev. Vznikne tužší hmota, kterou pomocí
stěrky přemístěte do libovolné pečicí formy (my jsme použili formu na
chléb o rozměrech 25 cm × 10 cm).
Formu s těstem dejte do trouby a pečte 45–50 minut při 170–180 °C.
Než se buchta upeče, připravte si polevu: do rendlíku dejte kokosové
mléko a kokosový cukr a krátce povařte na mírném plameni – stačí jen
tak dlouho, aby se stihl rozpustit cukr (zhruba 3 minuty).
Hotovou polevu nechte zcela vychladnout.
Upečenou buchtu zkontrolujte špejlí: pokud na špejli neulpívají
drobečky, vyndejte buchtu z trouby a nechte vychladnout na mřížce.
Teprve až buchta zcela vychladne, namažte ji připravenou polevou
(nejlépe těsně před podáváním).
TIP testérů: Testérka doporučuje pro ozvláštnění receptu přidat
do polevy zakysanou smetanu, pomerančovou šťávu anebo třeba
předem připravený slaný karamel.