Celozrnný štrůdl

Příprava: 50 minut | Tepelná úprava: 45 minut | Obtížnost: střední | Počet porcí: 2 šišky

Nutriční informace na 1 porci:
363 kcal, 7 g bílkovin, 35 g sacharidů, 26 g tuků

Na těsto:
650 g celozrnné špaldové mouky hladké
(+ 70 g na pomoučení válu)
100 g másla (rozpuštěného)
280 ml vody (vlažné)
2 vejce
(+ 1 vejce na potření)
Na náplň:
800 g jablek
40 g kokosového cukru
šťáva a kůra z 1 citronu
60 g vlašských ořechů
100 g rozinek
1 lžíce kukuřičného škrobu
1 lžíce skořice
¼ lžičky soli

Troubu předehřejte na 190 °C. Jablka omyjte a očistěte suchou utěrkou.
Vezměte si nůž a do jablek vykrojte hlubší zářezy – nedokrajujte ale až
do konce. Můžete si pomoci 2 vařečkami: vařečky položte rovnoběžně
k sobě a mezi jejich rukojeti vložte jablko. Nyní seshora nařízněte
dužinu tak, aby řez směřoval kolmo k rukojetím, a řežte dál, dokud se
nůž nezastaví o dřevo. Tímto způsobem snadno nakrájíte celé jablko,
aniž byste porušili jeho spodní část. Použijte ale raději starší vařečky,
protože na nich po krájení mohou zůstat škrábance.
Jablka přemístěte do menší zapékací mísy (20 cm × 30 cm) a připravte
si drobenku. V míse smíchejte vločky, kokosový olej, med, skořici
a nasekané ořechy. Hotovou drobenku rozdělte do zářezů v jablkách
(pokud vám nějaká drobenka zbyde, jablka s ní posypejte). Zapékací
mísu dejte do předehřáté trouby a jablka pečte 20–25 minut
při 180–190 °C.
Upečená jablka podávejte s vychlazenou zakysanou smetanou.