Proč je dobré cottage do jídelníčku zařazovat?
Cottage se řadí mezi čerstvé sýry, je zdrojem kvalitních bílkovin, některých vitaminů a minerálních látek, nejcennější je obsah dobře využitelného vápníku. Díky svému složení má nízký glykemický index, dobře vás zasytí a je poměrně lehce stravitelný.
Čím se však od ostatních sýrů odlišuje, je jeho nízký obsah tuku, což ocení zejména ti, co si hlídají hmotnost.
Cottage obsahuje jen 4 g tuku ve 100 g, přitom vám dodá 12 g kvalitních bílkovin.
Pro porovnání 30% eidam obsahuje 15 g tuku, 45% už 26 g tuku a například niva dokonce 32 g tuku, ale i čerstvé sýry, jako je žervé nebo Lučina, obsahují tuku výrazně více než cottage. Žervé většinou kolem 20 g tuku a Lučina 26 g tuku na 100 g.
Cottage se tedy řadí mezi vhodné zdroje bílkovin, se kterými zároveň nepřijmete i nadbytek živočišných tuků a kalorií, tak jako u většiny jiných sýrů.
Cottage obsahuje okolo 4 g sacharidů, zejména mléčného cukru – laktózy. Pokud trpíte laktózovou intolerancí, nemusíte se cottage vzdávat a sáhněte po bezlaktózovém výrobku.
Věděli jste, že se s cottagem dá i vařit?
I v teplé kuchyni je cottage skvělý a existuje mnoho způsobů, jak s ním v kuchyni pracovat!
Cottage se skvěle hodí na zapékání, kdy jím můžete nahradit smetanu či tučnější sýry, které se běžně používají.
Vyzkoušet můžete například lasagne, kde cottage nahradí tradičně používaný bešamel.
Skvělé jsou ale i zapečené brambory na mnoho způsobů nebo jen samotná zapečená zelenina s cottagem.
Cottage lze využít jako náplň například do klasických palačinek se špenátem, nejen že to pokrm obohatí chuťově, ale opět dodáte i bílkoviny, které by jinak chyběly.
Cottage lze přidat i do těstovin, rizota nebo kuskusu. A nebo jím na závěr zjemnit dýňovou, brokolicovou či jinou zeleninovou polévku.
Cottage se také skvěle hodí k přípravě slaných koláčů.
Cottage na sladko?
Ano, i tato varianta je možná a navíc i chuťově vynikající.
Pokud rádi snídáte obilnou kaši, je vhodné ji obohatit i o nějaký zdroj bílkovin, což může být právě cottage. Můžete ho rozmíchat do hotové kaše a nebo jen přidat navrch při servírování a dozdobit ovocem.
Na svačinku si můžete připravit třeba ovocný salát, stačí pokrájet libovolné ovoce a smíchat s cottagem. Případně ovoce (například maliny, jahody či borůvky) s cottagem rozmixovat a připravit si ovocnou pěnu.
Pokud rádi snídáte obilnou kaši, je vhodné ji obohatit i o nějaký zdroj bílkovin, což může být právě cottage. Můžete ho rozmíchat do hotové kaše a nebo jen přidat navrch při servírování a dozdobit ovocem.
S cottagem se dá dokonce i péct, můžete ho využít jako náplň do taštiček, závinů či buchet místo tvarohu.
Cottage je opravdu univerzální surovina, není to “jen ten kelímek sýra”, ale dá se z něj připravit nespočet skvělých pokrmů.
RECEPTY:Tenhle recept je důkazem, že sýr cottage chutná skvěle i tepelně upravený. A žampiony (případně špenát) jeho přednosti jen a jen podtrhnou…
Taštičky se sýrem cottage a žampiony nebo se špenátem
–
Suroviny:
1.Mouku a sůl nasypte do misky, přikrájejte máslo a pomocí prstů ryhle rozemněte na drobenku. Přidávejte šest až osm lžic vody a zpracovávejte na těsto; čím jsou máslo a voda studenější, tím lépe to jde. Pak dejte těsto na dvacet minut odpočinout do lednice.
2.Žampiony očistěte, nakrájejte na plátky a poduste je na másle s bylinkami, podle chuti osolte a opepřete. Nechte vychladnout. (Na špenátovou variantu osmahněte česnek, přidejte k němu špenát, krátce poduste, vlijte smetanu, dochuťte solí a pepřem a nechte vychladnout.)
3.Předehřejte troubu na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Na pomoučeném vále vyválejte plát těsta silný asi tři milimetry. Vykrajovátkem o průměru 7,5 cm nebo skleničkou vykrájejte kolečka. Na střed každého dávejte lžičkou sýr a buď špenát, nebo žampiony. Přehněte a okraje pevně přimáčkněte vidličkou.
4.Potřete rozšlehaným vejcem a posypte sezamovým semínkem. Pečte patnáct až dvacet minut.
Zapečené těstoviny se sýry cottage a mozzarella
Suroviny:
1 Těstoviny uvařte podle návodu na obalu ve vroucí osolené vodě. Mezitím nechte v pánvi na 2 lžících oleje zesklovatět cibuli, přisypte maso a opečte ho, aby zhnědlo. Vmíchejte rajčata z plechovky, oregano, sůl a pepř a společně čtvrt hodiny vařte. V misce smíchejte cottage s majoránkou. Dejte stranou.
2 Troubu předehřejte na 175 °C. Zapékací misku (zhruba 28 x 17 cm nebo větší) vymažte olejem, dospod dejte polovinu masové směsi, pak vsypte slité těstoviny, na ně sýr cottage a navrch zbývající masovou směs. Pečte 30 minut. Pak na povrch naskládejte jarní cibulky nakrájené na delší kousky, čerstvé rajče a natrhanou mozzarellu. Pět minut zapečte pod grilem.
NĚCO NAVÍC
Záleží jenom na vás, jestli sýr cottage slijete, nebo ne.
Vajíčkový salát s cottage sýrem
Suroviny
- 200 g cottage sýra
- 3 vejce vařená natvrdo
- 3 větší sladkokyselé okurky
- 1/3 pórku
- 1 lžička hořčice
- sůl
- pepř
Postup přípravy recept
Vejce a okurky nakrájíme na kousky, pórek na slabé nudličky, přidáme sýr, hořčici a vše promícháme. Osolíme a opepříme podle chuti.
Sýr Cottage s kukuřicí a česnekem
Tuňákový dip se sýrem cottage
Suroviny
- 1 plechovka tuňáka ve vlastní šťávě Calvo (160 g)
- 1 kelímek sýru cottage
- 1 nahrubo nastrouhaná salátová okurka
- šťáva z půlky limetky
- hrubozrnná mořská sůl
- čerstvě mletý pepř
- celozrnné pečivo
-
Postup přípravy receptu
- V míse smícháme tuňáka se sýrem cottage a nastrouhanou okurkou. Přidáme limetkovou šťávu, sůl a pepř.
- Promícháme, necháme vychladit v lednici a podáváme s celozrnným pečivem.
Vepřová kýta na cottage sýru
Ravioly plněné lososem a sýrem cottage
Ingredience:
Těsto:
Náplň:
Přepuštěné máslo:
Servírování:
Postup:
Příprava těsta:
1. Semolinovou mouku smícháme se žloutky v poměru dva díly mouky a jeden díl žloutků. Dobře vypracované těsto zformujeme do kuličky, zabalíme do fólie a necháme v lednici minimálně 20 minut odležet.
2. Odpočaté těsto ručně a nebo za pomocí strojku rozválíme. Tento proces musíme třikrát zopakovat, abychom získali správnou strukturu a vláčnost těsta.
Příprava náplně:
1. Čerstvého a nadrobno nakrájeného lososa (případně odřezky z lososa) smícháme s čerstvým sýrem cottage a směs osolíme a opepříme.
2. Pro snazší plnění raviol náplň vložíme do sáčku a necháme ji vychladit.
Příprava raviol:
1. Na jedné polovině cca 2 mm silného těsta si vykrajovátkem naznačíme, kde budou ravioly, a na těsto dáme náplň. Okraje pomašlujeme vajíčkem a druhým koncem těsta náplň překlopíme.
2. Náplň řádně druhou stranu vykrajovátka upevníme, utěsníme prsty a větším vykrajovátkem (cca 8 cm) vykrojíme. Poté ravioly vložíme do vroucí osolené vody a vaříme 2 minuty.
3. Na závěr si na pánvi rozehřejeme oříškové máslo. Přidáme citronovou šťávu, nakrájenou listovou petržel a osolíme. Nakonec přidáme ravioly, krátce promícháme a můžeme podávat.
Servírování:
1. Na talíř nejprve nasypeme nadrobno nakrájenou cuketu. Na ni položíme ravioly, přidáme sýr cottage, plátky uzeného lososa a kuličky kaviáru. Na závěr ozdobíme snítkou kopru.