Batátové Rosi s dipem

Příprava: 10 minut | Tepelná úprava: 15 minut | Obtížnost: snadné | Počet porcí: 12 kusů

Nutriční informace na 1 kus:
38 kcal, 2 g bílkovin, 6 g sacharidů, 1 g tuků

250 g batát
1 žloutek
1 stroužek česneku (utřený)
30 g celozrnné špaldové mouky
hladké
sůl
pepř
Na dip:
70 g bílého jogurtu
1 lžíce čerstvé pažitky
(nasekané najemno)
sůl
pepř (čerstvě mletý)

Troubu předehřejte na 150 °C. Batáty oloupejte a nastrouhejte
na hrubém struhadle. Následně je smíchejte se žloutkem, utřeným
česnekem, špetkou soli, špetkou pepře a špaldovou moukou. Připravte
si plech vyložený pečicím papírem. Z batátového těsta tvořte rukama
přímo na plechu menší placičky (zhruba o velikosti dlaně). Plech dejte
do předehřáté trouby a pečte cca 15 minut při 150–160 °C. V průběhu
pečení troubu kontrolujte, ať se placičky nepřipálí.
K upečeným plackám ještě připravte dip. Bílý jogurt smíchejte
s nasekanou pažitkou, solí a čerstvě mletým pepřem.
TIP: Placky po vytažení z trouby ještě dodatečně opečte na 1 lžíci
olivového oleje (cca 2–3 minuty z každé strany), aby byly opravdu
křupavé. Nepřežeňte to ale s teplotou plotýnky – bude stačit střední
stupeň.