Batátové hranolky

Příprava: 10 minut | Tepelná úprava: 28 minut | Obtížnost: snadné | Počet porcí: 4

Nutriční informace na 1 porci:
410 kcal, 6 g bílkovin, 42 sacharidů, 25 g tuků

700 g batát (2 větší kusy)
1 lžička mleté uzené papriky
½ lžičky sušeného chilli
2 lžíce olivového oleje
½ lžičky soli
pepř
Na dip:
2 zralá avokáda
1 hrst čerstvé petrželky
100 g bílého jogurtu (3,5 % tuku)
1 lžíce limetkové šťávy
sůl
pepř

Troubu předehřejte na 180 °C. Batáty očistěte kartáčem (neloupejte!)
a odstraňte z nich nožem všechny nedokonalosti a nečistoty. Ostrým
nožem batáty rozpulte a nakrájejte na proužky. V míse je následně
smíchejte s uzenou paprikou, chilli, olivovým olejem, solí a špetkou
pepře.
Obalené batáty rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem
a pečte v předehřáté troubě při 180–190 °C 25–28 minut dozlatova.
Než se batáty upečou, stihnete akorát připravit dip. Avokáda zbavte
slupky a pecky. Dužinu rozmixujte společně s čerstvou petrželkou,
jogurtem, solí, pepřem a limetkovou šťávou. Dip dejte před podáváním
ještě na chvilku do lednice.