Příprava: 90 minut | Tepelná úprava: 27 minut | Obtížnost: snadné |
Počet porcí: 15 sušenek + 1 sklenice džemu (cca 350 ml)
Nutriční informace na 1 sušenku /100 g džemu:
113/121 kcal, 3 g / 4 g bílkovin, 12 g / 15 g sacharidů, 6 g / 4 g tuků
Na sušenky:
120 g celozrnné špaldové mouky hladké
1 vejce
1 žloutek
100 g ovesných vloček
80 g másla
40 g kokosového cukru
½ lžičky jedlé sody
Na džem:
500 g syrové červené řepy
(nastrouhané nahrubo)
30 g kokosového cukru
1 hvězdička badyánu
5 hřebíčků
1 kus celé skořice
šťáva z ½ citronu
80 g chia semínek
Rozehřejte troubu na 170 °C. Ovesné vločky rozmixujte najemno
a máslo si rozpusťte. V míse smíchejte rozmixované vločky, špaldovou
mouku, žloutek, vejce, rozpuštěné máslo, cukr a jedlou sodu. Těsto řádně
propracujte a dejte do lednice na 1 hodinu odpočinout. Poté těsto
vyválejte na placku cca 5 mm silnou a vykrajujte z ní libovolné tvary,
které pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Plech dejte do
trouby a pečte cca 12 minut na 160–170 °C.
Pro přípravu řepného džemu si vezměte hrnec a vložte do něj nahrubo
nastrouhanou řepu. Podlijte ji 150 ml vody, přidejte do hrnce všechno
koření a povařte na středním stupni ohřevu cca 15 minut. Po této době
vyzkoušejte nožem, zda je řepa měkká: pokud ano, vyndejte koření
a obsah hrnce rozmixujte. Při mixování si dávejte opravdu velký pozor,
abyste se neumazali – červená řepa totiž velmi barví. K rozmixované
směsi přidejte citronovou šťávu, kokosový cukr a chia semínka,
vše důkladně promíchejte a hotový džem přemístěte do sklenice.
Sušenky následně slepujte připraveným džemem a podávejte.