Roastbeef s okurkou a křenem

Příprava: 15 minut | Tepelná úprava: 30 minut | Obtížnost: střední | Počet porcí: 5

Nutriční informace na 1 porci:
422 kcal, 25 g bílkovin, 35 g sacharidů, 18 g tuků

500 g hovězí roštěné (vcelku)
4 lžíce rajčatového protlaku
2 stroužky česneku (utřené)
5 lžic dijonské hořčice
1 lžička mletého koriandru
2 lžíce čerstvého tymiánu
(nasekaného najemno)
3 lžíce olivového oleje
4 kuličky celého pepře
15 g křenu (nastrouhaného najemno)
10 ks sterilovaných okurek
5 plátků kváskového chleba

Troubu předehřejte na 180 °C. Ve větší míse smíchejte rajčatový protlak,
utřený česnek, 3 lžíce dijonské hořčice, koriandr a tymián. Očistěte
si hovězí roštěnou, vcelku ji přidejte do mísy a rovnoměrně ji obalte
připravenou směsí.
Vezměte větší pánev vhodnou do trouby a rozehřejte v ní 3 lžíce
olivového oleje. Přidejte maso a opékejte ho na mírném stupni ohřevu
5 minut z každé strany, aby se zatáhlo. Poté pánev přemístěte do předehřáté
trouby a maso pečte z jedné strany 10 minut při 170–180 °C;
pak maso otočte a pečte dalších 10 minut při stejné teplotě. Po upečení
vyndejte maso z trouby, zabalte do alobalu a nechte 5 minut odpočinout.
Hotový roastbeef nakrájejte na tenké plátky a podávejte na kváskovém
chlebu se sterilovanými okurkami, nastrouhaným křenem a zbylou
hořčicí.
TIP testérů: Testérka Zuzana si při pečení pomohla kuchyňským
teploměrem – po otočení nechala roštěnou dopékat tak dlouho, dokud
teplota ve středu masa nedosahovala 45–55 °C.