Boršč

Příprava: 10 minut | Tepelná úprava: 30 minut | Obtížnost: snadné | Počet porcí: 8

Nutriční informace na 1 porci:
208 kcal, 5 g bílkovin, 34 g sacharidů, 6 g tuků

1,5 litru hovězího vývaru
2 lžíce olivového oleje
2 střední bílé cibule
400 g syrové červené řepy
(3 středně velké bulvy)
200 g brambor (varný typ B)
2 střední mrkve
2 stroužky česneku (utřené)
1 bobkový list
3 lžíce rajčatového protlaku
½ menší hlávky bílého zelí
1 lžíce vinného octa
1 lžíce citronové šťávy
200 g zakysané smetany k podávání
sůl
pepř

Řepu, mrkve, brambory, zelí i cibule očistěte a oloupejte. Řepu s mrkvemi
pak nastrouhejte nahrubo a brambory nakrájejte na menší kostky.
Zelí nakrouhejte a cibule nasekejte nahrubo.
Ve větším hrnci rozehřejte 2 lžíce olivového oleje, přidejte nasekanou
cibuli a lehce ji osmažte (zhruba 1 minutu). Přidejte nastrouhanou
mrkev a červenou řepu a opékejte 7–10 minut na středním plameni.
Poté přidejte rajčatový protlak a utřený česnek, vše zalijte vývarem
a nakonec přidejte nakrouhané zelí, brambory a bobkový list. Hrnec
zakryjte pokličkou a vařte 20 minut na mírném plameni. Následně
polévku dochuťte solí, pepřem, citronovou šťávou a vinným octem.
Hotový boršč rozdělte na 8 porcí a servírujte s lžící zakysané smetany.
TIP: Boršč můžete ještě před podáváním ozdobit několika snítkami
čerstvého kopru.